De Filipijnen is een land dat bestaat uit meer dan 7000 eilanden. Het biedt ongekende mogelijkheden om te reizen. Luxe luieren op de mooiste stranden van de wereld in Palawan, wandelen door de 2500 jaar oude rijstvelden van Banue, of eiand hoppen in de Philippine sea.

Een voorbeeld van een reis die wij vaker gemaakt hebben

Op dag 1 komt je aan in Manilla waar wij je opwachten en meenemen naar je hotel in Quezon. Een verademing na de reis en de rit door het drukke Manila. Wij verzorgen je maaltijd zodat je alle tijd heeft om even tot rust te komen.   Heb je nog energie over? Ga dan mee naar de "wetmarket"  om de inkopen voor het eten te doen. Nog steeds energie? Wij leren je graag om het gerecht zelf te bereiden.

De tweede dag vliegen wij naar Legazpi (of indien je dit wilt met de bus) vanaf Legazpi reizen wij naar Donsol. Wij vervlijven op een klein resort direct aan zee. De gastvrijheid en het fantastische eten zogen ervoor dat de vakantie nu echt begint.

De volgende dag gaan wij zwemmen met walvishaaien.  Op een banka (een houten boot) zoeken wij op zee naar deze soms wel 18 meter lange walvissen. Bovenin de mast staat een spotter die de kapitein de juiste kant opstuurt. Get ready klinkt het uit de mond van de gids. Snel je snorkels aan en duikbril op en op het signaal “ go” het water in. Loom en gracieus glijden de walvissen onder je door. De adrenaline jaagt door je lijf. Afhankelijk van de tijd van het jaar hebben wij soms wel acht "close encouters" gehad.

’s Avonds gaan we naar de fire fly rivier. In kleine bootjes varen we in het aardedonker de rivier op. Klap maar in je handen en verbaas je hoe de rivier plotseling verlicht wordt door miljoenen vuurvliegjes. Overigens is het genieten van de prachtig sterrenhemel tijdens je boottocht.

De vierde dag is het vroeg op. De jeepney staat op ons te wachten om ons naar Port Sabang te brengen. Wil je optimaal genieten? De mooiste plaats is op het dak tussen de koffers. In Port Sabang aangekomen leveren wij de koffers in bij de lokale kruiers. Zonder problemen lopen deze mannen het strand op en waden door het water met je koffer boven hun hoofd naar de  boot. Wij zelf gaan via de zelf gebouwde drijvende loopplank aan boord. In zo’n twee uur vaart de boot langs de kust naar Caramoan. Hier verblijven wij op een resort en gaan wij morgen eiland hoppen.

Eerst even uitrusten van de reis. Lekker aan het zwembad met een boekje, of even naar het dorp lopen en wat lekkers kopen bij de straattentjes.

De volgende dag gaan we het water op. De gehele dag bezoeken wij prachtige onbewoonde eilandjes en zien de eilanden waar expeditie Robinson wordt opgenomen. Afhankelijk van de film opnamen kunnen wij dichterbij komen of juist niet. Maar maak een fot van jezelf voor de rots die te zien is in de leader van het programma.

 

De volgende dag doen wij even helemaal niets. Of misschien wil je toch nog een keer met de boot, dat is aan jezelf. Maar laadt je op voor de grote trek. We gaan verhuizen naar het noordwesten.

De volgende ochtend nemen wij al vroeg de boot terug naar Port Sabang waar onze jeepney op ons wacht. Deze keer rijden wij langs de kust terug naar Legazpi. Geniet van de prachtige kustlijn. In Legazpi vliegn wij terug naar Manilla waar wij onmiddellijk aan boord gaan van de nachtbus naar Banuae.

De zevende dag arriveren wij ’s ochtends erg vroeg in Banaue waar wij naar ons hotel gaan. Als het lukt boeken wij bij the Village Inn. Een paradijs op aarde waar het heerlijk vertoeven is.  Verder een rustige dag, leer Sunga spelen, geniet van de rust of was even je kleren op de filipijnse manier.  Nier moe? Ga mee naar het dorp beneden in het dal, maar bedenk wel je moet ook weer omhoog.

De volgende dag worden wij opgehaald door Jackson onze vaste gids. We gaan met trikes naar beneden in het dal om vandaar weer omhoog te gaan  de bergen in. Wil je prachtige films maken, ook de trike driver vindt het vaak goed als je op het dak wilt zitten. We komen hoger en hoger tot we aan het gedeelte komen waar gemotoriseerd verkeer niet meer is toegestaan. Vandaar dalen wij te voet af het dal in naar Batad. Een klein dorp in het dal. Vanaf hier (waar geen wifi of GSM is) bezoeken wij de rijstvelden.  Om aan het einde van de middag weer terug te gaan. Hou wat energie over, want de terugweg gaat omhoog en is erg steil.

Na een goede nachtrust vertrekken wij de volgende ochtend naar Sagada.  Met de jeepney dwars door de bergen.  In sagada aangekomen nemen we even rust in ons hotel. Geniet van het dorp en wandel even rond .

De volgende dag gaan we met zij die het durven de conjuction doen. We dalen zo’n 80 meter af in een grot om vandaar 4 km te klimmen en klauteren naar de volgende grot waar we vier uur later weer omhoog komen. Wadend door ondergrondse meertjes, klauterend over rotsen en richels en dat alles bij het licht van de gaslampen van onze gidsen. Oude kleren aanbevolen uiteraard.

’s Middags bezoeken wij de hangende doodskisten, de manier waarop de lokale bevolking tot voor kort werd begraven. Tenminste als je getrouwd was en kleinkinderen had.

De volgende dag is het weer reisdag. In de late ochtend vertrekken wij naar banaue om daar in de avond de nachtbus te nemen naar Manila. De volgende ochtend vroeg arriveren wij weer in ons hotel in Quezon.

Deze dag gebruiken wij om een verrassing in te plannen.

De 13e dag bezoeken wij Diversoria.  Als onderdeel van Metro Manila staat dit stadje bekend om zijn enorme wetmarket. Dompel je onder in de drukte, koop T-shirts voor een habbekrats, of wat je maar wilt hebben. De kans dat men ht hier niet heeft is uiterst klein.

De laatste dag voor de terugreis. Beetje luieren, misschien nog wat inpakken, een luie ochtend. ’s Middags gaan wij naar de MOA. The Mall  of Asia is de op drie na grootste mall van Azie gebouwd op een untmatig aangelgd schier eiland in de baai van Manilla. Struin rond voor goedkope merkkleding, pak een bioscoopje, wandel over de boulevard. In de namiddag strijken wij neer op een terrasje waar we de ervaringen van de reis kunnen delen. Een van devele bandjes zal proberen ons luidkeels te overstemmen terwijl wij genieten van ons drankje en het eten en de massaal meezingede filipijnen

Helaas de laatste dag,tijd voor de reis terug naar huis.

Deze reis is slechts een voorbeelvan een van de reizen die wij organiseren. Alle combinaties zijn mogelijk. 

 

Dag aan het strand met een Filipijnse familie

In een gehuurde jeepney  verzamelen wij bij het huis van de famlie. Geniet van de warme aandacht die je krijgt, verbaas je over de chaos die het inladen met zich mebrengt. Verwonder je over de hoeveelheid mensen die in een jeepney kunnen. De reis naar het strand wordt onderbroken voor het kopen van eten, drinken en ijs. Bij het strand aangekomen wordt er onmiddellijk begonnen met eten klaarmaken. Help mee, en ammuseer je in de gesprekken die men met je wilt voeren.  Of zwem in de zee en geniet van het warme water. Na het eten komt de "emp light" op tafel en wordt er gedronken en natuurlijk ontbreekt de karaoke niet. Als de zon gaat zakken is het tijd voor de traditionele volleybal wedstrijd die met veel gelach en protesten nnar de scheidrechter gepaard gaat. Zorg dat je wint om niet als verliezer  tussen de benen van de overwinnaar te moeten doorkruipen.

Mount Mayon

 

De meest actieve vulkaan van de Filipijnen.  We reizen naar de vulkaan vanaf Naga City. Minivan, jeepney en trike brengen ons uiteindelijk bij een dorpje. We bezoken een lokale boer, geniet van de gastvriheid. Deze mensen wonen in de zogenaamde "danger zone" van de vulkaan. We slapen daar op z’n Filipijns om de volgende dag vroeg op pad te gaan. Via smalle paadjes, waar je af en toe aan de kant moeten voor een buffel die niet wil stoppen, klimmen we omhoog naar de boerderij van onze gastheer. We staan dan aan de voet van de vulkaan. Een impossante trip.